T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / MERKEZ - Gülbahar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ

Mesleki eğitim kapsamında, güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında hazırlanan öğretim programı, meslek edindirme, nitelikli ve eğitimli eleman yetiştirme, bu elemanların sektörün ihtiyacını karşılamak üzere istihdamı, üniversitelerin ilgili bölümlerine öncelikli olarak kabulü ve ihtiyaç duyulan bu elemanların kısa sürede kişisel hizmet sektörlerinde katkıda bulunması açısından önem kazanmaktadır.
Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanının mesleki eğitim kapsamına alınması ve bu çerçevede programların sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki eğitim sistemine yeni bir anlayış ve standart getirecektir.
Dünyada hızla değişen kozmetik ve kişisel hizmet sektörü, pazar ekonomisinde büyük bir paya sahiptir. Değişen yaşam şartlarıyla birlikte insanların kişisel bakımlarına önem göstermeleri sektörde nitelikli elemanlara olan ihtiyacı artırmaktadır.
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı Programı’nda;
1. Saç bakımı,
2. Cilt bakımı,
3. Vücut bakımı,
4. Makyaj
dalları yer almaktadır.

ALANIN TANIMI


Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI


Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarında sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiĢtirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI


1. SAÇ BAKIMI
Tanımı: Kuaförlük mesleğinin gerektirdiği yeterliklerden saç şekillendirme, saç renklendirme, saç kesimi ve saç bakımı yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında kuaförlük mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. CİLT BAKIMI
Tanımı: Güzellik uzmanının sahip olduğu, yüz ve vücut bakımı ile ilgili temel işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında güzellik uzmanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiĢtirmek amaçlanmaktadır.
3. VÜCUT BAKIMI
Tanımı: Vücut bakımı elemanının sahip olması gereken, masaj, spa&wellness ve vücut bakımlarıyla ilgili işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında vücut bak ımı elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
4.MAKYAJ
Tanımı: Makyaj elemanının(makyöz-makyör) sahip olduğu, makyaj, özel amaçlı makyaj teknikleri ile ilgili işlemleri tekniğine uygun yapma yeterliklerini
kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında makyaj elemanı(makyöz-makyör) mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek
amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI


1. Öğrencilerin sağlık durumu, güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
2. Okulda, ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak mülakat yapılır ve başvuran öğrenciler; fiziki görünüm, mesleğe ilgi ve yatkınlık, anlamakavrama, ifade ve ikna becerisi, özel yetenekler, kişisel özellikler vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır.

İSTİHDAM ALANLARI

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Bay-bayan kuaför salonlarında,
2. Güzellik salonları ve merkezlerinde,
3. Termal merkezlerde,
4. SPA &Wellness merkezlerinde,
5. TV kanallarında,
6. Tiyatro salonlarında,
7. Sinema stüdyolarında,
8. Kozmetik satış noktalarında çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2013 - Güncelleme: 02.11.2017 11:43 - Görüntülenme: 2002
  Beğen | 4  kişi beğendi