MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ

MODA TASARIMI TEKNOLOJİLERİ PROGRAMIN HEDEFLERİ

Giyim üretimi sektörü, küresel düzeyde hızla değişen moda, pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir değişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle giyim üretim teknolojisi sektörü, yaygın bir alana hitap eden bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte giyim üretim teknolojisi  alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektedir

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

1. Modelistlik

2. Deri Giyim

3. Erkek Terziliği

4. Kadın Terziliği

5. Hazır Giyim Model Makineciliği

6. İç Giyim Modelistliği

7. Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım

dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Moda Tasarım Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, uygulama teknikleri, kalıp hazırlama teknikleri ve giysi teknik çizimleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra:

• Modelistlik dalında; giysi kalıpları, giysi üretimi, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, bilgisayar destekli kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,

• Deri Giyim dalında; deri giysi üretimi, deri giysi kalıpları, deri teknolojisi, tasarım ve model araştırmaları, deri kalite kontrol, iş ve üretim organizasyonu,

• Erkek Terziliği dalında; erkek giysi dikimi, erkek terzi kalıpları, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu,

• Kadın Terziliği dalında; kadın giysi dikimi, kadın terzi kalıpları, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu,

• Hazır Giyim Model Makineciliği dalında; model makinecilikte üretim, model makinecilikte kalıp, bilgisayar destekli kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,

• İç Giyim Modelistliği dalında; iç giyim kalıpları, iç giyim üretimi, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol, bilgisayarla iç giyim kalıpları hazırlama,

• Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım dalında; konfeksiyon makineleri mekaniği, temel el işlemleri, konfeksiyon bakım meslek resmi, elektrik-elektronik temel uygulamaları, bakım planlaması, pnömatik bakım onarım ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER Moda Tasarımı Teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Moda Tasarımı Teknolojisi alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI Moda Tasarımı Teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye´de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, Üniversite giriş sınavında başarılı olma şartıyla; meslek yüksek okullarının; Ø Tekstil, Ø Deri Konfeksiyon, Ø Kostüm Tasarımı Ø Moda Tasarımı bölümlerine  geçiş yapabilirler

Ayrıca;

•Giyim Endüstri ve Giyim Sanatları Bölümü/Öğretmenliği

•Moda Tasarım Bölümü/Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Giyim Üretim Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Yayın: 13.02.2013 - Güncelleme: 05.02.2020 09:38 - Görüntülenme: 7148