T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / MERKEZ - Gülbahar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

Yaşadığımız yüzyılda ülkelerin iyi yetişmiş, donanımlı, mutlu, sevmeyi bilen, duyarlı, düĢünebilen, doğru karar verebilen, ülkesini seven bireylere gereksinimi vardır. Bunun için de sağlıklı ve iyi bir eğitim ortamının oluşturulması gerekmektedir. Eğitimin istenilen düzeye ulaşabilmesi için çevre ve günün koşullarına uygun belirlenen nitelikte program ve plan hazırlanmalıdır.
Günümüzde erken çocukluk eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarının hızla yayılması, bu sektörde büyük bir ihtiyaç doğmasına neden olmutur. Çocuk geliimi ve eğitimi alanının program geliştirme çalışmaları kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz insanlarının eğitimi açısından çok önemlidir. Bu sektöre ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Programı’nda;
1. Erken çocukluk eğitimi,
2. Özel eğitim
dalları yer almaktadır.

ALANIN TANIMI

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik geliĢmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ 
Tanımı: Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.
2. ÖZEL EĞİTİM
Tanımı: Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında, özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;
1. Erken çocukluk eğitim kurumlarında,
2. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için çocuk gelişimi ve eğitimi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2013 - Güncelleme: 02.11.2017 11:43 - Görüntülenme: 3050
  Beğen | 6  kişi beğendi