T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / MERKEZ - Gülbahar Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ

Hizmet sektörü, insanlığın varoluşundan beri vardır ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Aile ve tüketici hizmetleri alanı hizmet sektörünün temelini oluşturmaktadır. Birey ve toplum refahını ön planda tutarak yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir.

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe aile ve tüketici hizmetleri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebeple aile ve tüketici hizmetleri alanında yeterlik sahibi bireylere çok ihtiyaç duyulmaktadır. Hâlen başka dallardan, mesleklerden bireyler bu alandaki işlere yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip bireyler yetiştirmektir.

Gelecekte de aile ve tüketici hizmetleri, hizmet sektörünün en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

ALANIN TANIMI

Aile ve tüketici hizmetleri alanı altında yer alan ev ve kurum hizmetleri, sosyal destek hizmetleri, tüketici hizmetleri, çevre hizmetleri dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Aile ve tüketici hizmetleri alanı altında yer alan dallarda;
sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. EV VE KURUM HİZMETLERİ

Tanımı: Ev ve kurum hizmetleri elemanının sahip olması gereken, aile kaynaklarını planlama, konut edinme, düzenleme işlemlerini yürütme, ev işlerini yapma, değişen toplum ve aile yapısını inceleme, çeşitli yemek ve hamur işlerini hazırlama servisini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aile ve tüketici hizmetleri alanında ev ve kurum hizmetleri elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. SOSYAL DESTEK HİZMETLER

Tanımı: Sosyal destek hizmetleri elemanının sahip olması gereken, sosyal hizmet alanları ile ilgili veri toplama, çocuklara, gençlere, yaşlı ve engelli bireylere sosyal destek hizmeti sağlama, bireylerin zararlı alışkanlıklara yönelmesine karşı önlem alma, sosyal etkinlikleri yürütme, yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aile ve tüketici hizmetleri alanında sosyal destek elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

3. TÜKETİCİ HİZMETLERİ

Tanımı: Tüketici davranışlarını ve satın alma sürecini takip etme, ticari hesaplamalar yapma, satış öncesi ve satış işlemlerini yürütme, ambalajlama ve paketleme yapma, müşteri sorunlarına çözüm üretme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aile ve tüketici hizmetleri alanında tüketici hizmetleri elemanının yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. ÇEVRE HİZMETLERİ

Tanımı: Çevre hizmetleri elemanının sahip olması gereken; yaşadığımız çevreyi tanıma, hava, su, toprak ve gürültü kirliliğini önleyici işlemleri yürütme, atıkların kaynağında ayrı toplanması işlemlerini yürütme, geri dönüşüm hizmetlerini takip etme ve çevresel etki değerlendirme rapor verilerini toplama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Aile ve tüketici hizmetleri alanında çevre hizmetleri elemanının yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, aile ve tüketici hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Aile ve tüketici hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Kamu ve özel kuruluşlara bağlı hastane, otel, tatil köyü, yatılı okul, huzurevi, misafirhane, öğrenci yurtları, konutlar, vb. kurumlarda, 

2. Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesindeki rehabilitasyon merkezlerinde,

3. Çocuk, genç, yaşlı ve engelli bireylere hizmet veren kurum ve kuruluşlarda, 

4. Büyük departmanlı mağazalarda (hipermarket) tüketici danışma ünitelerinde,

5. Ev ve kurum hizmetlerine ve sosyal hizmetlere yönelik tüm kurum ve kuruluşlarda,

6. Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesindeki çevre hizmetleri ile ilgili bölümlerinde,

7. Geri dönüşüm tesislerinde, lisanslı atık toplama firmalarında, çevre etki değerlendirme raporu hazırlayan kurum ve kuruluşlarda,

8. Yerel yönetimlerde çalışabilirler.

EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

2. Programın uygulanabilmesi için aile ve tüketici hizmetleri alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2013 - Güncelleme: 02.11.2017 11:44 - Görüntülenme: 3334
  Beğen | 1  kişi beğendi